Ce este bitcoin?

ce este bitcoin definitie simpla


E o intrebare excelenta. Se gasesc multe definitii complicate pe internet, asadar trebuie sa vin cu o explicatie mai usor de inteles, pe scurt:

Bitcoin este o moneda virtuala opensource si un sistem descentralizat si peer-to-peer de plati electronice care foloseste tehnologia blockchain.

Moneda virtuala (digitala) opensource = Proiectul este public, asadar poate contribui oricine doreste (se poate copia, modifica, imbunatati, constui peste, etc). Acesta e unul din motivele pentru care au aparut mii de alte monede intre timp.

Sistem descentralizat = Reteaua nu este detinuta sau controlata de o unitate centrala, ci apartine tuturor celor care detin bitcoin, oricat de mica ar fi fractiunea. Toate tranzactiile si balantele sunt integistrate public.

Sistem peer-to-peer = Tranzactiile se fac direct intre utilizatori, fara intermediari. Acestea sunt verificate in retea cu ajutorul criprografiei si sunt inregistrate intr-o baza de date distribuita (shared).

Blockchain = O tehnologie revolutionara, o baza de date distribuita si un registru digital public comun pe care se bazeaza sistemul si in care sunt inregistrate toate tranzactiile. Tranzactiile sunt confirmate in registru printr-un proces numit minare, care foloseste puterea de procesare a computerelor. Tehnologia poate fi modificata doar daca exista consens intre utilizatori.

Cele scrise mai sus sunt o supersimplificare a lucrurilor, dar e un bun punct de pornire.

Niciun comentariu

Recomandarea lunii

Cum cumpar Bitcoin simplu si rapid?

Poti parcurge urmatorul ghid pentru a cumpara bitcoin (BTC) intr-un mod simplu si rapid (dureaza maxim 30 de minute). Ai nevoie de un ...

Un produs Blogger.