ce este bitcoin definitie

Ce este Bitcoin? O scurta definitie

Ce este Bitcoin este o intrebare excelenta. Se gasesc atat de multe definitii complicate pe internet, incat trebuie sa vin cu o explicatie mai usor de inteles.

Pe scurt:

Bitcoin este o moneda digitala (criptomoneda) opensource, un sistem descentralizat si peer-to-peer de plati electronice care foloseste tehnologia blockchain.

Pe scurt, explic termenii din definitie:
Moneda virtuala (criptomoneda) opensource = Proiectul este public, asadar poate contribui oricine doreste (se poate copia, modifica, imbunatati, constui peste, etc). Acesta e unul din motivele pentru care au aparut mii de alte monede intre timp.

Sistem descentralizat = Reteaua nu este detinuta sau controlata de o unitate centrala, ci apartine tuturor celor care detin bitcoin, oricat de mica ar fi fractiunea. Toate tranzactiile si balantele sunt inregistrate public. Oricine poate verifica absolut toate tranzactiile.

Sistem peer-to-peer = Tranzactiile se fac direct intre utilizatori, fara intermediari. Acestea sunt verificate in retea cu ajutorul criprografiei si sunt inregistrate intr-o baza de date distribuita.

Blockchain = O tehnologie revolutionara, o baza de date distribuita si un registru digital public comun pe care se bazeaza sistemul si in care sunt inregistrate toate tranzactiile. Tranzactiile sunt confirmate in registru printr-un proces numit minare, care foloseste puterea de procesare a computerelor pentru a valida tranzactii. Tehnologia poate fi modificata doar daca exista consens intre utilizatori.

Dupa aparitia protocolului Bitcoin, au aparut si alte sisteme bazate pe blockchain – Ethereum, WAVES, Stellar, TRON, Polkadot fiind printre cele mai populare. Acestea au, in schimb, alte definitii, alte functii si alte caracteristici.

Cele scrise mai sus sunt o supersimplificare a lucrurilor. De asemenea, functionalitatile criptmonedelor se modifica si evolueaza constant, asadar si definitiile lor se schimba. Puteti cauta definitii mai complexe atat pe site-uri in limba romana, cat si pe site-uri precum Wikipedia (in engleza).

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi doar informatii esentiale despre criptomonede

Leave a Reply

Sper ca informatiile despre bitcoin si alte criptomonede sa iti fie de folos. Daca ai intrebari sau sugestii, ma poti contacta.

Cele mai bune moduri de a cumpara Bitcoin sau alte monede virtuale sunt prin Binance, Kraken si Tradesilvania. Tot procesul dureaza 30 de minute, iar plata se face cu cardul sau prin transfer.